Vila Ştefănescu - "Casa cu grifoni", azi Primăria


Categorie: Vile
Perioada: 1928
Importanta: A
Cod LMI: PH-II-m-A-16396
Adresa: Bd. Culturii 18
Localitate: municipiul CÂMPINA
Judet: Prahova
Regiune: Muntenia

Imagini

Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu -

Imagini de arhiva

Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu - Vila Ştefănescu -
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

raduvoinescu / 25-Nov-2009

Clădirea care adăposteşte actualul sediu al Primăriei Municipiului Câmpina este cunoscută de cei care apreciază monumentele istorice drept « Locuinţa orăşenească dezvoltată – Vila Ştefănescu (Casa cu Grifoni) » şi face parte din patrimoniul municipiului Câmpina, alături de alte zece clădiri din Câmpina declarate monumente istorice.
 

Cladirea actualului sediu al Primariei Câmpina, cunoscuta sub denumirea de "Casa cu Grifoni", a fost construita în anii 1901-1902 de Gheorghe Stefanescu, originar din Câmpina. Cladirea, construita pentru familia sa, a fost prima iluminata electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania. Costul foarte mare al cladirii nu a constituit o problema pentru Gheorghe Stefanescu deoarece era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului , având legaturi de afaceri cu firme din Germania si Belgia. Dupa primul razboi mondial, Gheorghe Stefanescu îsi lichideaza afacerile si, fiind un om generos, doneaza Casa cu Grifoni pentru a functiona în ea "Scoala de Maistri Sondori si Rafinori", prima de acest gen din lume, înfiintata în 1904 la Câmpina si purtând numele cunoscutului inginer de petrol C.Alimanisteanu. Din anul 2002 cladirea a intrat în patrimoniul Primariei Câmpina si din anul 2004 în aceasta cladire se desfasoara activitatea Primariei Câmpina.